Voeding als Medicijn

Orthomoleculaire natuurgeneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde is een benadering van gezondheid en genezing die draait om het optimaliseren van de lichaamsfuncties door gebruik te maken van natuurlijke stoffen die essentieel zijn voor het lichaam. Het streeft ernaar om de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnen te krijgen die nodig zijn voor een optimaal functionerend lichaam. Dit omvat vitaminen, mineralen, aminozuren, antioxidanten, vetzuren en andere essentiële elementen die nodig zijn voor een goede gezondheid.

Waar komt het vandaan?

Het woord ‘orthomoleculair’ komt van ‘ortho’, wat ‘juist’ of ‘gezond’ betekent in het Grieks, en ‘moleculair’, verwijzend naar de moleculen waaruit het lichaam is opgebouwd. Het idee erachter is om het lichaam te voorzien van de juiste moleculen, in de juiste hoeveelheden, voor een optimale gezondheid en het voorkomen of behandelen van ziekten.

 

De kern van orthomoleculaire geneeskunde ligt in het begrijpen van hoe voedingsstoffen op celniveau werken en hoe ze het lichaam kunnen ondersteunen om te herstellen, gezond te blijven of om optimale prestaties te leveren. Dit wordt bereikt door voedingsinterventies, aanpassingen in levensstijl en soms ook door het gebruik van supplementen met natuurlijke stoffen die het lichaam herkent en gemakkelijk kan gebruiken.

Voor wie is het?

Orthomoleculaire therapie kan aantrekkelijk zijn voor een breed scala aan mensen, vooral voor diegenen die op zoek zijn naar een meer natuurlijke benadering van gezondheid en welzijn. Typisch wordt orthomoleculaire therapie overwogen door:

 

Mensen met Chronische Gezondheidsproblemen: Personen met chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, allergieën, spijsverteringsproblemen en andere langdurige gezondheidskwesties kunnen baat hebben bij orthomoleculaire therapie. Deze benadering kan helpen bij het aanpakken van de onderliggende oorzaken van deze aandoeningen.

 

Mensen die Preventief Gezondheid Willen Ondersteunen: Voor individuen die proactief willen zijn in het behoud van een goede gezondheid en het voorkomen van ziekten, kan orthomoleculaire therapie een waardevolle rol spelen. Door het lichaam te voorzien van optimale voedingsstoffen, kan het preventief gezondheidsvoordelen opleveren.

Mensen met Specifieke Voedingsbehoeften: Individuen met specifieke voedingsbehoeften, zoals zwangere vrouwen, kinderen in de groei of mensen met bepaalde tekorten aan vitaminen en mineralen, kunnen baat hebben bij orthomoleculaire therapie om deze tekorten aan te vullen.

 

Mensen die zoeken naar Natuurlijke Behandelingsmethoden: Voor mensen die de voorkeur geven aan natuurlijke, holistische behandelingsmethoden boven conventionele medicatie, kan orthomoleculaire therapie een aantrekkelijke optie zijn. Het richt zich op het gebruik van natuurlijke stoffen en voeding om de gezondheid te verbeteren.

 

Individuen die Hun Algemene Welzijn Willen Verbeteren: Mensen die streven naar een beter gevoel van welzijn, meer energie, een verbeterde stemming, betere concentratie en algemeen welbevinden, kunnen de voordelen van orthomoleculaire therapie ervaren door een meer gebalanceerd voedingspatroon en aanvulling van essentiële voedingsstoffen.

Veelgestelde Vragen over Orthomoleculaire Therapie

Wat is orthomoleculaire therapie?

Orthomoleculaire therapie is een benadering van gezondheid die zich richt op het optimaliseren van de lichaamsfuncties door het gebruik van natuurlijke stoffen die essentieel zijn voor het lichaam, zoals vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen.

Voor wie is orthomoleculaire therapie geschikt?

Orthomoleculaire therapie kan geschikt zijn voor mensen met chronische gezondheidsproblemen, degenen die preventief hun gezondheid willen ondersteunen, mensen met specifieke voedingsbehoeften, die op zoek zijn naar natuurlijke behandelingsmethoden en voor hen die hun algemeen welzijn willen verbeteren.

Wat zijn de voordelen van orthomoleculaire therapie?

Voordelen zijn: het aanpakken van onderliggende oorzaken van gezondheidsproblemen, preventie van ziekten, aanvulling van voedingstekorten, verbetering van algemeen welzijn, meer energie, betere stemming en verbeterde concentratie.

Is orthomoleculaire therapie wetenschappelijk onderbouwd?

Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar voedingsstoffen en hun effecten op het lichaam. Hoewel sommige aspecten worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs, zijn niet alle claims volledig bevestigd door studies.

Hoe verschilt orthomoleculaire therapie van conventionele geneeskunde?

Orthomoleculaire therapie richt zich op het ondersteunen van het lichaam om zichzelf te genezen door voeding en natuurlijke stoffen, terwijl conventionele geneeskunde vaak gericht is op symptoombestrijding met medicatie.

Moet ik stoppen met mijn medicatie als ik orthomoleculaire therapie wil proberen?

Nee, het is belangrijk om nooit te stoppen met voorgeschreven medicatie zonder overleg met een arts. Orthomoleculaire therapie kan soms aanvullend zijn op reguliere behandelingen, maar overleg met een professional is cruciaal.

Neem contact op

Wilt u meer weten? Wilt u een afspraak?

Neem gerust contact met me op.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Blader door mijn artikelen

Patricia Tuink – Holterman | December 19, 2023 | 3 minuten leestijd

De Kracht van Orthomoleculaire Natuurgeneeskunde: Voeding als Medicijn

In de wereld van gezondheidszorg en welzijn zijn er verschillende benaderingen om het lichaam in balans te brengen en optimale…

Lees verder…

Patricia Tuink – Holterman | December 11, 2023 | 3 minuten leestijd

Bach Bloesem therapie

Al bijna een eeuw bieden Bach bloesem remedies, afgeleid van bomen en planten, een unieke vorm van emotionele balans. Ontdekt…

Lees verder…

Patricia Tuink – Holterman | December 11, 2023 | 3 minuten leestijd

De Kracht van Schüssler Celzouten

In de 19e eeuw was er een visionaire genezer, Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler, die de wereld van de geneeskunde op…

Lees verder…