Patricia Tuink - Holterman | December 11, 2023 | 3 minuten leestijd

De Kracht van Schüssler Celzouten

In de 19e eeuw was er een visionaire genezer, Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler, die de wereld van de geneeskunde op zijn kop zette. Zijn focus? De mysterieuze rol van mineralen in ons lichaam. Dr. Schüssler was een homeopathische arts die een unieke benadering ontwikkelde die draaide om celzouten – microscopisch kleine, verwreven mineralen die cruciaal zijn voor ons welzijn.

Zijn ontdekking was eenvoudig maar revolutionair: de meeste ziekten kunnen teruggevoerd worden naar een specifiek tekort binnenin de cel. Dit inzicht leidde tot zijn theorie over celzouten – verdunde, gepotentieerde vormen van mineralen die direct door de cel worden opgenomen, zonder het lichaam te belasten.

Stel je voor, een liter mineraalwater bevat ongeveer 1000 mg opgeloste mineralen. Om dezelfde hoeveelheid mineralen in de vorm van Schüssler celzouten in D6 verwrijving in te nemen, zou je maar liefst een ton (1000 kg) aan tabletten moeten innemen. Dit klinkt extreem, maar door de verdunning zijn deze mineralen zo perfect afgestemd op de cel dat het lichaam ze zonder problemen opneemt.

Hoe werken deze celzouten dan precies? Door de verdunning worden de mineralen direct door de cel opgenomen, zonder het normale proces van stofwisseling. Dit maakt het aanvullen van tekorten het belangrijkste principe van hun werking.

Maar er schuilt een addertje onder het gras: het gebruik van magnesiumstearaat kan de opname van celzouten blokkeren wanneer er drie tabletten per dag of meer worden ingenomen. Dr. Schüssler benadrukte ook het belang van het vermijden van goedkope vul- en anti-klontermiddelen, die de opneembaarheid van voedingsstoffen in de maag en darmen verminderen.

Deze celzouten zijn niet zomaar supplementen. Ze zijn gebaseerd op de biochemische werking van mineralen in ons lichaam. Dr. Schüssler ontdekte oorspronkelijk twaalf minerale zouten, later aangevuld door zijn volgers met nog eens vijftien zouten. Hij geloofde dat deze zouten de essentie vormden voor de werking van ons lichaam, waarbij de gezondheid van de cel direct verbonden was met de beschikbaarheid van deze mineralen.

Het is cruciaal te begrijpen hoe celzouten werken. Ze zijn als een elektrische impuls voor de cellen, waardoor processen op gang komen die essentieel zijn voor een gezond lichaam. Het is als een dans tussen moleculen en zouten, waarbij de celzouten ervoor zorgen dat de dans doorgaat.

En waar vinden we deze celzouten? Ze zijn beschikbaar in verschillende vormen – tabletten, crèmes, lotions – en dienen als een aanvulling op onze dagelijkse voeding. Het gebruik ervan is afhankelijk van individuele behoeften, maar ze kunnen een aanvulling bieden op een gezonde levensstijl.

Een gebalanceerd leven begint diep in de cel. Dr. Schüssler’s ontdekking van celzouten blijft een belangrijk onderdeel van de holistische benadering van gezondheid, en deze kleine, maar krachtige mineralen blijven een waardevolle toevoeging aan ons streven naar welzijn.

Blader door mijn artikelen

Ontdek meer inzichten, tips en informatie over natuurgeneeskundige therapie, bioresonantie en diverse gerelateerde onderwerpen in mijn verzameling artikelen.