Inzichten door bewustwording van lichamelijke signalen

Lichaamsgerichte psychotherapie

Met lichaamsgerichte psychotherapie richten we op het begrijpen van lichamelijke sensaties om innerlijke heling te bevorderen. Durf je te voelen wat het lichaam je vertelt? Kun je kijken naar je pijn uit het verleden? Sta je open voor nieuwe inzichten waardoor je je lasten van je af kunt laten glijden? Kun je vergeven?

Het erkent de sterke verbinding tussen geest en lichaam, waardoor je oude patronen kunt doorbreken en zowel fysieke als emotionele lasten kunt loslaten.

 

Hoe zit het in elkaar?

Lichaamsgerichte psychotherapie plaatst het lichaam in het hart van het helingsproces. Meer dan alleen je brein en geest hebben een stem; je lichaam draagt een schat aan informatie met zich mee. Deze vorm van therapie richt zich op het bewustzijn van jouw lichamelijke sensaties, waarin cruciale ervaringen zijn opgeslagen. Zowel positieve als negatieve gebeurtenissen hebben invloed op hoe je beslissingen neemt en welke patronen je ontwikkelt, bewust of onbewust. Het bewust worden van je lichaam en de signalen die het uitstuurt, opent de deur naar nieuwe inzichten. Deze inzichten helpen je om het verleden te begrijpen en oude, belemmerende patronen los te laten.

“Wanneer je het onbewuste, bewust gaat zien kan het een keuze worden”

Het lichaam is immers altijd in het hier en nu

 

Lichaamsgerichte psychotherapie overstijgt de mentale verwerking van trauma’s; het laat je ook voelen waar spanningen zich in je lichaam hebben genesteld. Door deze bewustwording kun je die spanningen loslaten. Zo wordt een gebeurtenis geen blokkade meer, maar een verwerkt hoofdstuk in zowel geest als lichaam. Het gewicht van ervaringen kan van je afvallen, waardoor je beter om kunt gaan met onbewuste angsten en je lichaam zich weer vrij en soepel kan bewegen.

Voor wie is lichaamsgerichte psychotherapie?

Deze vorm van therapie is geschikt voor zowel fysieke als psychische/emotionele klachten. Het biedt verlichting bij klachten waar de medische wetenschap geen directe verklaring voor heeft, zoals SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten). Psychische problemen kunnen zich manifesteren in lichamelijke klachten; het verband tussen geest en lichaam is diepgaand. Stress kan bijvoorbeeld leiden tot maagzweren of hartproblemen, terwijl angst vermoeidheid kan veroorzaken door verstoorde slaappatronen. Lichaamsgerichte psychotherapie kan hier verlichting bieden.

Toepassing van Lichaamsgerichte Psychotherapie

  • Bewegingsapparaat: Denk aan nek-, schouder- en rugpijn, spier- en gewrichtsklachten.
  • Orgaansysteem: Het helpt bij het verminderen van spijsverteringsproblemen en kan zelfs hartkloppingen verlichten.
  • Mentale & Emotionele Welzijn: Ondersteuning bij stress, burn-out, posttraumatische klachten, faalangst en gebrek aan zelfvertrouwen. Het vermindert gevoelens van angst en depressie en onthult verborgen kwaliteiten die je aarzelt te delen met anderen.
  • Baby’s en Kinderen: Het kan helpen bij veelvoorkomende klachten als hoofdpijn, buikpijn en slaapproblemen. Ook biedt het ondersteuning bij het omgaan met onzekerheid, angst en onrust.

Veelgestelde vragen over lichaamsgerichte psychotherapie

Wat is lichaamsgerichte psychotherapie?

Lichaamsgerichte psychotherapie is een vorm van therapie die de connectie tussen lichaam en geest erkent. Het richt zich op lichamelijke sensaties om inzicht te krijgen in emotionele blokkades, oude patronen en trauma’s, waardoor heling en persoonlijke groei mogelijk worden.

Voor wie is lichaamsgerichte psychotherapie geschikt?

Deze therapie is geschikt voor mensen die fysieke en/of emotionele klachten ervaren en die geïnteresseerd zijn in een holistische benadering van hun welzijn. Het kan nuttig zijn voor een breed scala aan klachten, van stress en angst tot aan fysieke pijn en trauma’s.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?

De snelheid waarmee resultaten worden bereikt, varieert per persoon en situatie. Sommige mensen ervaren al tijdens de therapie sessies verlichting, terwijl anderen geleidelijk aan veranderingen opmerken naarmate ze meer bewust worden van hun lichaam en emoties.

Is lichaamsgerichte psychotherapie geschikt voor kinderen?

Ja, deze therapie kan aangepast worden voor kinderen en biedt ondersteuning bij verschillende klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en emotionele onrust.

Wordt lichaamsgerichte psychotherapie vergoed door de zorgverzekering?

In sommige gevallen wordt lichaamsgerichte psychotherapie (gedeeltelijk) vergoed door de zorgverzekering, afhankelijk van het type verzekering en de therapeut. Het is raadzaam om contact op te nemen met je verzekeraar voor specifieke details over de dekking.

Neem de eerste stap naar een natuurlijk welzijn

Neem contact op

Benieuwd naar hoe natuurgeneeskundige therapie jou kan helpen op weg naar een gebalanceerd leven?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.